За типографията и шрифтовете на кирилица

И за дизайнери и за овчари има работа
юни 13, 2016
Конкурс за лого – Rila Lakes
юли 7, 2016
Покажи всичко

За типографията и шрифтовете на кирилица

shriftove-na-kirilica

Темата за типографията е особено интересна когато става дума за шрифтове на кирилица.

Дизайнерите, които работят с български, украински, или руски клиенти е важно да имат богат набор от решения, за да могат да направят красив и запомнящ се дизайн.

Още в самото начало усещам, че темата ще е трудничка за систематизиране, но да започнем от някъде.

Докато си цъкаме игрите, Фейсбук и другите социални мрежи в даден момент се запитваме кой създава всичко това, което виждаме в сайтовете, по телевизията, вестниците, опаковките в магазините… леле колко пари правят хората, а ни е сгубим времто (и дори плащаме за това)? Кой е този гений, който измисля шарените ярки цветове и образи, които ни карат да купуваме дадени стоки, от които често нямаме нужда. Правилно и бързо достигате до верният отговор – това е дизайнера. Еха … те дизайнерите взимат много пари, не работят много и просто е нужно да имат добър вкус, да могат да съчетават форми и цветове, лесно е, а и доста хора търсят дизайнери, които да работят по бизнес проектите им – менюта на ресторанти, каталози, брошури, визитки, плакати, сайтове, лого, продуктв дизайн … и още и още… приложения навсякъде, а какво е нужно просто си цъкате на компютъра. СУПЕР! Това, което описах преди малко ми се случи преди около 12 години, а съм сигурен, че и на много други, които стартират им се случва по сходен начин. Така… време беше за Photoshop. Щях да ставам дизайнер. Инсталирах една демо версия и започнах с уроците – мармалад. Нищо не става. Грозотия след грозотия, всеки ефект, който научех гледах да го има във всеки дизайн и то по много.

И пак нещо не се получаваше.

Тогава … Започна да ми прави впечатление, че дори един обикновен надпис изглежда по – яко от всеки мой дизайн правен с дни:

kude-burkam

 

Еми яко е!

Тогава започнах да се интерсувам защо аз не мога да направя такъв надпис. Естествено защото типографията във всичките ми дизайни се ограчаваше до Arial и Times new roman и още един два стандартни шрифта. Тогава започнах да правя колекция от шрифтове на кирилица, които да ми помагат. Започнах да се интересувам от типография. Разбрах, че ние, които ползваме кирилицата сме доста прецакани, защото хубавите кирилизирани шрифтове са по – скъпи от латинските (често може да бъдат намерени без пари.). Та така разбрах, че за да направя нещо добро ми трябват готини шрифтове. Не помня кои бяха първите, не помня, и колко пъти съм преработвал латиница, за даден дизайн но… открих няколко качествени сайта от които да тегля и инсталирам шрифтове на машината си. Ще ги сподела скоро тук, а също мисля да напиша и най – често използваните от мен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.