Лого дизайн и фирмен стил

designer
Най-добрите лого дизайнери в света
май 7, 2016
Покажи всичко

Лого дизайн и фирмен стил

brif-logo-design-gd-8

Как да си направя лого? Каква да бъде идентичността на моя бизнес?

- Това са често задавани въпрос в съвременния свят.

Последни проучвания показват че повечето хора, предпочитат да купят стока, услуга, или продукт, чийто графичен знак, и цветове са им познати.
Често ще чуете реплики от сорта: "Щом този продукт се рекламира, значи не е добър". Дали това е така обаче? Спомнете си последните кремвирши, които си купихте. Е нали не бяха онези, които са без лого, небрандирани и изглеждаха някак си обикновено? Отговорете на себе си и бъдете честни.

Вероятно вече можете и сами да се сетите за лютеницата "Първомай" (Оная с хорцето), или пък за бутилката, надписа и червения цвят на Кока - кола. Точно за това, ако имате продукт, или услуга е важно вашето лого да се асоциира с тях, с вас. Не е нужно дизайна да е прекалено сложен и префърцунен (Ще ви припомня емблемите на NIKE, Adidas), важното е да бъде уникален, разпознаваем, изчистен от излишна тежест.

Искате доказателства? Ми спомнете си скандалите около многократните опити за създаване на туристическо лого на България. Колкото по - сложни предложения имаше, толкова повече бяха критиките. Едни го наричаха яйца на очи, други омлет, трети чист боклук. При повторните опит да бъде създаден символ - опитите отново се провалиха с гръм и трясък.

Та на въпроса : "Как да си направим лого?" - Краткия отговор: Поръчайте го на професионалисти. По дългия, ама наистина мноооого дълъг отговор. Все пак, вие ще имате работа по създаването му.

Трябва да подготвите техническо задание, или бриф за желаното от вас лого. Това не е никак проста задача, затова ще опитам да ви помогна.

Вашата марка (бранд) се състои от множество малки и големи детайли, които е нужно да бъдат превърнати в един знак, който да "говори" и да запази в съзнанието на вашите клиенти за вас, и вашия продукт, или услуга (спомнете си за Кока Кола).Логото на Кока Кола

Щом продължавате да четете, значи наистина имате нужда от качествено лого, за това ще опиша подробно как би трябвало да изглежда заданието, за да си спестим взаимно време и нерви, а вие като поръчител и пари.

Време е да си направите чек лист

Предлагам ви да започнете подготовката с кратък списък - етапите на създаването на вашата корпоративна идентичност. В бъдеще тя ще ви помогне да не пропуснете важни точки при попълване на брифа и създаването на корпоративната идентичност на марката.

1. Маркетингов блок

1. Какво?
2. За кого?
3. За какво?
4. Как?
5. С кого?
6. Къде?
7. Какво друго?

2.  Дизайнерски блок

1. За какво?
2. Форма и съдържание
3. Изпратете кратък одит

В първата секция трябва накратко да отговорите на въпроса "Какво?".

1. Какво е продуктът?
2. Каква е същността на марката (основната идея (мисията) на продукта)?
3. Какво е уникалното което продукта ви предлага (с какво сте различни от конкуренцията)?
4. Защо потребителят иска да си купи вашият продукт (в сравнение с конкурентите)?
5. Продуктово позициониране и реклама (основната разлика от основните конкуренти).
6. Какви са 3 основни стойностти на продукта (рационално и / или емоционално)?
7. Какви са ползите за потребителя?

Важно: Напишете подробности, все пак разбирате, че ние може да не сме напълно наясно със спецификата на бизнеса и продукта ви. Ако решите можете да дадете допълнителни линкове и препратки. Не се страхувайте от работата по това задание тя ще ви бъде полезна и за да изчистите визията на бизнеса си и да видите някои пропуски.

Втората част от заданието за лого е посветена на отговора на въпроса "за кого?".

Кои са трите групи потребители ще използват вашия продукт/услуга най-често и за кого е предназначен? Опишете ги по следните параметри, или в свободна форма (първо опишете най-голямата група - основната целева аудитория):

- демография: пол, възраст, семейно положение, религия, националност и т.н.
- социални: социален статус, образование, професия, месечен доход, и т.н.
- поведение: авторитет на клиентите,  степента на интерес към продукта, степента на ангажираност към този продукт, интензивността на потребителските --- възприятия стереотипи / предразсъдъци
- начин на живот и психологически портрет
- съотношението на мотивация: рационалното / емоционалното

Важно: Избягвайте рутинните и следователно безполезни описания! Опишете вашия клиент като жив човек, за да може да се визуализира конкретен човек и неговите действия.

В третата част - "Защо?"

1. Какъв е вашият продукт на необходимостта на потребителите?
2. Какви проблемите на потребителят решава, как улеснява живота му?
3. Кога и как потребителят ще използва вашия продукт по-често?
4. Дали вашият продукт е познат на потребителя?
5. Опишете ситуацията, използването на продукта ви, и какъв ще бъде резултат - ако  потребителите го използват всекидневно.

Четвъртият раздел, е затова "как" клиента ще получи вашия продукт.

1. Как потребителят може да закупи  вашия продукт: лесно или трудно?
2. Помислете за веригата от потребителски действия от желанието за покупка на продукт в тази категория до директното закупуване на продукта.
3. В какви ситуации, повечето потребители ще купуват продукта ви, и какво би ги възпряло да го купят?
4. Ценообразуване и характеристики на състоянието на вашия продукт.
5. Защо е потребителят готов да плати цената за продукта и кои са атрибутите на продукта, които  го убеждават за  състоянието му?
6. В отговор на първия въпрос, описват всички, които участват в процеса на вземане на решения.

Аз предлагам да  разгледаме подробно стълбата на признаване на Бен Хънт: (един от малкото маркетолози хора, които изучават в детайли онлайн поведението на съвременните потребители)

1. Аз нямам проблем
2. Осъзнаване на проблема
3. Търсене решения
4. Търсене доставчик
5. Покупка

Обърнете особено ценовото си позициониране и характеристиките на състоянието на вашия продукт и атрибутите, които са налични и потвърждават заявената позиция. (Кое струва толкова в продукта ви) Важно: Бъдете обективни в оценките.

Петият раздел - конкурентната среда, на въпроса: "Кой е?"


Опишете три от основните си конкуренти по следните параметри:

1. име
2. уебсайт
3. силни страни на конкурента по отношение на вашия продукт / марка
4. слабостите на конкурентите по отношение на вашия продукт / марка
5.позициониране и USP конкурент
6. стойността на продукта / марката конкурент на
7. колко време е конкурента ви на пазара
8. % Дял в потреблението на конкурентен продукт по отношение на общия пазар

Шестият раздел на вашето задание за лого е отговора на въпроса: "Къде"

В какъв мащаби ще бъде интересен продукта ви. Вашия квартал, вашия град, вашата държава, на вашия континент, или в целия свят. План за разпределение на вашите стоки с посочване на географски, времеви и количествени показатели.

Важно! Попълненият компетентно и  правилно в маркетинговата си част  бриф, говори, че вашият маркетин работи отлично. Току що направихте одит на маркетинговата си стратегия, а това е важно за бизнеса ви.

Време е и за втората част - дизайна на логото.


Седмият раздел и първият от дизайна единица - е въпросът "какво от това?"


1. Защо имате нужда от лого и / или корпоративна идентичност?
2. Какви задачи трябва да реши развитието му?
3. Точките на контакт и превозвачи. Къде е вашето лого / корпоративна идентичност, често ще бъде виждана от потребителя?
4. Какви усещания потребителят трябва да се предизвикат на визуалния дизайн? Какво е образ и характер на марката е да се формира?
5. По какви критерии на ефективността на развитие ще бъде оценена?
6. Препоръчително е да се попълнят в блока данни с реклама на вашия мениджър и след избора на рекламни медии. В допълнение към критериите за оценка на резултатите, желателно е да се уточни лица, които ще направят решението.

Осми раздел - Форма и съдържание.

1. Езикови версии
2. Име
3. Какви визуални изображения уловя същността на вашата марка?
4. Какво изображения и решения, по ваше мнение, не е позволено да използваме и защо?
5. Каква е същността и стила на логото, според вас, е за предпочитане да се създаде желаната марка изображението (дискретно, експресивно, романтично, класическо, младежко и т.н.)?
6. Какъв тип лого, според вас, е за предпочитане да се създаде желаното изображение на марката?
7. Какъв стил / НАЧИН НА ГРАФИЧЕН РЕШЕНИЯ лого, според вас, е за предпочитане да се създаде желаното изображение на марката?
8. Какъв цвят, според Вас, е за предпочитане да се създаде желаното изображение на марката?
9. Дайте примери за лога и други стилове на марки, които считате за успешен по отношение на създаването на желания имидж на марката и да обяснете защо?
10. Дайте примери за лога и други стилове на марки, които считате за неподходящо от гледна точка на създаването на желания имидж на марката и да обяснете защо?

Ако не разполагате с ясна визия за това как трябва да бъде, задължително трябва да попълните какво не трябва да бъде логото ви.

Можете да добавите примерни, лога които харесвате и такива, които не харесвате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.