designer
Най-добрите лого дизайнери в света
май 7, 2016
Как да си направим лого?
юни 9, 2016
Покажи всичко

Монограм като лого

Какво е монограм? Често ми задават този въпрос, затова реших и да напиша няколко думи. Накратко: Монограм е мотив , изработен чрез припокриване или комбиниране на две или повече букви или други графеми за да образуват един символ.

Монограмите често се създават и използват за лого чрез комбиниране на инициалите на дадено лице или фирма, които се използват като разпознаваеми символи или емблеми. Поредица от несвързани инициали не е монограм. Тоест знака трябва да е завършен и да образува друг, нов знак със свое собствено значение.

В България има много различни монограми. Някои от тях са неразчетени и са въпрос на спорове, като пръстенът на Кубрат например.

Монограма е понятие, свързано със съотношението между графема и буква в звуковите писмености, каквато например е българската азбука.
На картинката по - горе е прабългарската розета от Плиска върху, която има изобразени символи. Дали изобразените символи са монограми все още не е напълно ясно тъй като все още има спорове по разчитането им. Дори и в момента много от известните марки използват монограми, като свое лого ето някои от тях, които съм сигурен, че ще разпознаете с лекота:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.