Икони и иконки – Р(ЕВОЛЮЦИЯ)

Как да си направим лого?
юни 9, 2016
Загадка
Загадката с цветята: Умеете ли да смятате?
юни 11, 2016
Покажи всичко

Икони и иконки – Р(ЕВОЛЮЦИЯ)

Всичко започна с една реплика на мой приятел: „Тия днешните деца са супер неграмотни. Пишат всичко с малка буква, България, Гошо… а бе всичко. За нищо не става днешната младеж.“ – завърши той и дълбокомислено скръсти ръце в знак, че това е неоспорим факт.

Аз обаче съм привърженик на тезата, че всяко следващо поколение е по – добро от предишното и независимо от неговите наблюдения децата са по – добри от нас. „Естествен пример за това, че младите са по – добри е еволюцията.“ – казах пък аз. А  конфликтът: „Тези младите за нищо не стават“ – показва само неразбиране и невъзможност за комуникация между млади и стари (А ти от старите ли си?).

Пиша това като увод защото естествено заговорихме за страстта към технологиите, таблетите и телефоните, които децата с лекота използват, докато на някои от нашето поколение им е трудно дори само да преминат от една операционна система към друга, от един софтуер към друг. Естественият и логичен извод от разговора ни беше, че децата не могат и да пишат грамотно на български език, но разчитат правилно иконите на декстопа ( независимо от устройството и независимо от операционната система).

След като стигнахме до съгласие логичният извод изглеждаше елементарен. Младите не могат да пишат и четат, защото няма да им е необходимо. Те учат да разчитат един друг език, подобен на руническият съставен от различни икони и иконки, език за който не е необходимо да знаеш български, немски, френски, английски, а просто да разчетеш значението в на иконката в контекста, в който я вижда.

Знам, че Кирил, Методий, Ангелари, Наум и тези дето са измислили латиницата сега се обръща в гроба си, но нищо не може да спре еволюцията. (Естествено това е само бегло предположение).

С множество думи надявам се обясних как стигнахме до извода, че иконките, емоутиконите, и другите методи, чрез които съвременните цифрови приемници излъчват и обясняват посланията си ще заменят в голяма част писмената реч. Те вече я замениха. Иконите изразяват емоции и чувства, изразяват състояния, изразяват местоположение изразяват. Една икона казва хиляди думи, а децата обичат всичката тази информация да се съхранява в мозъците им по лесен и достъпен начин. Искат да знаят повече от нас. Искат да говорят едновременно английски, немски и български. Да продължавам ли? …

Това което пиша отгоре ми го показаха Момчил и Борил. Хората, чиито деца не растат с телефон и таблет в ръка вероятно не могат да ме разберат.

picto-iconЕстествено технологиите не могат да заменят любопитството, любознателността, спорта, творчеството, смелостта, креативноста и още куп качества, които изграждаха игрите навън. Те не могат да заменят лагерницата, тръбата за фунийки, игрите на кър и стражари и апаши.

Те обаче могат да надградят знанията на детето ви и вие не трябва да пренебрегвате това. От доста време децата изпращат видео и гласови събщения през платформи като Viber, Skype, Messenger … вие остава да се съгласите, че това е по – бързо, по – лесно и по – точно от писмото изпратено по пощата. Може би е модерно да се казва, че социалните мрежи, и електронните медии карат хората да зътъпяват, но не забравяте, че радиото и телевизията в България са от 1 ноември 1959 г. а интернет има от 1991 година. Сигурно ви се струва, че от тогава са минали много години, но човечество съществува вече над 2 милиона години на Земята, а прародителите му могат да бъдат проследени до 35 милиона години назад. Така, е приемете, еволюцията. Премете, че децата, които се раждат днес получават наготово целия човешки опит. Получават го буквално за няколко месеца и години и го анализират, а след това преценяват как да го използват. Не мислете младите за неграмотни, те се подготвят днес, за утрешния ден и го правят на базата на нашия опит, който анализират непрестанно.

Отплеснах се! Ставаше думи за иконите, иконките на вашия декстоп. Ставаше дума за вашите запазени знаци и лога. Ставаше дума за кой е грамотен и кай не.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.