Как да си направим лого?

Монограм като лого
май 8, 2016
Икони и иконки – Р(ЕВОЛЮЦИЯ)
юни 9, 2016
Покажи всичко

Как да си направим лого?

Всеки стартиращ бизнес има нужда от уникалност и разпознаваемост. Като пример веднага ще ви дам този проект. Той е с различна концепция от повечето студия за графичен и лого дизайн и това му дава идентичността. Все пак му е нужен графичен знак с който да се отличава и който да заеме едно определено кътче в мозъка на потребителите му. Тъй като в домейна има цифрата 8, а и я използваме като снова да обясня нейното значение. 8 символизира на единството между силите и средствата, и нерядко се свързва с материалното благополучие и паричният успех. Често обаче за това е нужен упорит труд и борба. Когато решихме в нашето лого да е хоризонтална тя се превърна в един друг символ – безкрайност (∞).

Така достигаме до първият отговор на въпроса „Как да си направим лого?“ и той е да използваме символиката, като го натоварим така, че да отговаря на нашия проект. В нашия случай безкрайността и връзката баща – син искаме да бъда изобразена, а съответно да бъде свързана и с домейна на сайта.

Следващата част – gd. Означава графичен дизайн, като същевременно е кратко и лесно за запомняне и изписване, а това е важно в съвременния дигитален свят.

И така ето в как да направите логото си в няколко стъпки:

 1. Определете най – специфичното за бизнеса ви. За да направите хубаво лого трябва да изразите същността на бизнеса ви, какво искате да внушава то на клиентите ви и то с една, или две думи. Това ще бъде основата на вашия знак.
 2. Скицирайте асоциациите, които възникнаха при точка 1. Как изглежда? Опростете ги максимално. Простите знаци винаги се запомнят по – лесно от сложните, а и са по-удобни за използване.
 3. Помислете за типографски решения. Изберете шрифт, който е удачен и допълва знака. Хубаво е шрифта да е четлив и да отговаря на вашата дейност. Не забравяйте, че той също ще носи вашата идентичност, стил и ще представя услугата ви.
 4. Изработете с подходящ софтуер векторно изображение, което да се използва при всякакви ситуации без да губи качествата си.

Ако сте се справили успешно с тези стъпки ето и няколко съвета.

 • Качественото лого е разпознаваемо в монохромен вариант – чисто бяло, черно, сиво, или какъвто изберете цвят.
 • Ограничете цветовете до 3 максимум.
 • Не използвайте прекалено много и несъвместими помежду си шрифтове.
 • Старайте се знакът да е максимално опростен – спомнете си логата на adidas, NIKE…
 • Бъдете оригинални и запомнящи се.
 • Помислете за цялостната фирмена идентичност (Цветове, карета, и т.н)
 • Доверете се на симетрията.

Естествено това са някои от правилата за създаването на качествено и ефектно лого за вашия бизнес. Винаги можете да нарушите правилата, но за това първо трябва да ги познавате добре. Надявам се статията да е полезна и на други дизайнери, или хора, които сега стартират.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.